top of page

Μία νότα αισιοδοξίας

Costas Aggelakis


Θεωρώ ότι τόσο η διαδικασία του επιχειρηματικού σχεδιασμού όσο και τα αποτελέσματά του είναι αναπόσπαστα κομμάτια της υγειούς επιχειρηματικότητας.


Είναι η διαδικασία αυτή που δίνει στήν διοίκηση και τα στελέχη των επιχειρήσεων τα κατάλληλα ερείσματα για την βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων τους. Και είναι τα αποτελέσματα αυτά που αποκαλύπτουν όλες εκείνες τις ευαισθησίες και τις γνώσεις που απαιτούνται για να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις στην εξέλιξη του χρόνου.


Στο τέλος της ημέρας, ο σχεδιασμός δεν είναι απλά μια διαδικασία, ούτε κάποιο τμήμα σε μια εταιρεία. Είναι τρόπος σκέψης, είναι νοοτροπία, είναι τρόπος ζωής.


Ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία η διαδικασία εκπόνησης Επιχειρηματικών σχεδίων από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του ΜΒΑ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.


Δημιουργήθηκαν οκτώ ομάδες σπουδαστών, απο πέντε σπουδαστές σε κάθε ομάδα, με οκτώ διαφορετικές καινοτόμες ιδέες που έπρεπε να μετατρέψουν σε επιχειρηματικά σχέδια δημιουργώντας ένα φάκελο τεκμηρίωσης για όλα τα στάδια. Από την αρχική επένδυση, την παραγωγική διαδικασία, τίς επιμέρους διεργασίες, μέχρι και τίς προβλέψεις ταμειακών ροών και αποτελεσμάτων της επόμενης δεκαετίας.


Είχα και εφέτος την τύχη, αλλά και την τιμή να βοηθήσω εθελοντικά τα τέσσερα από τα οκτώ γκρουπ να προετοιμάσουν αυτές τις μελέτες κυρίως στο κομμάτι της χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της ProVisions για τις προβολές αποτελεσμάτων και δεικτών σε βάθος δεκαετίας και το μοντέλο Business Model Canvas για τις ποιοτικές εκθέσεις, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία τα επιχειρηματικά σχέδια αυτής της χρονιάς.

Τα υπόλοιπα τέσσερα γκρουπ ανέλαβε ο Δημήτρης Παπαδάκος, στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς, με αντίστοιχη επιτυχία.


Βασικοί πρωταγωνιστές και επικεφαλής του συγκεκριμένου μαθήματος του μεταπτυχιακού προγράμματος, είναι οι καθηγητές Πέτρος Σολδάτος και Κωνσταντίνος Λιονάκης, από το Γεωπονικό και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιστοίχως, όπου επ’ ευκαιρία οφείλω να τους ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο προσωπό μου και στον Δημήτρη Παπαδάκο, για την καθοδήγηση των σπουδαστών όσον αφορά την εκπόνηση των επιχειρηματικών σχεδίων.


Σε αυτό το ταξίδι δεν είχε μόνο αξία ο τελικός προορισμός, αλλά και ολόκληρο το ταξίδι.


Έγιναν πολλές διαδικτυακές συναντήσεις με σπουδαστές που είχαν επιστημονική κατάρτιση, φρέσκα μυαλά, αρκετή όρεξη για δουλειά και σχεδόν πάντα με χιούμορ. Ακούστηκαν εξαιρετικές ιδέες, ωραία δομημένες, αρκετά ψαγμένες με σύνθετους προβληματισμούς και ερωτηματικά που απαντήθηκαν όλα μέσα από τη συζήτηση ή που τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Μέχρι που ήρθε και η δημιουργική κριτική των ειδικών, και μας επανέφερε στην τάξη.


Οι διεργασίες μόνο μέσω τηλεδιασκέψεων, ήταν μια εμπειρία πρωτόγνωρη, αρκετά αποτελεσματική και εκπαιδευτική για όλους. Εγώ αυτό που θα θυμάμαι είναι μια γευση αισιοδοξίας που αισθάνθηκα για τους νέους επιστήμονες, την κατάρτησή τους, την νοοτροπία τους και για το αύριο σε αυτήν τη χώρα.


Οι ημέρες μας χαρακτηρίζονται από απαισιοδοξία και κατήφεια λόγω της πανδημίας, η οποία ήρθε μετά από μία κρίση του μεταναστευτικού, η οποία με την σειρά της ήρθε μετά από μία καταστροφική δεκαετή κρίση της οικονομίας και όχι μόνο.


Ε, δεν το λες και τύχη όλο αυτό...


Αναμενόμενο είναι να υπάρχει κόπωση και διάχυτη απαισιοδοξία στην κοινωνία, η οποία όμως δεν φάνηκε καθόλου στίς εργασίες που έγιναν. Πράγματι τελικά, υπάρχουν νέοι άνθρωποι με όνειρα, με στόχους, με θέληση να υπερκεράσουν τις αντιξοότητες των ημερών και με προορισμό την επιτυχία τους για μια καλύτερη ζωή, άνθρωποι που δουλεύουν σκληρά προς αυτήν τη κατευθυνση.


Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα τελικά, η Ελλάδα της επιστήμης, της παραγωγής, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, των στόχων, του ονείρου και του αποτελέσματος.


Μέσα απο αυτή την διαδικασία έμαθα και πράγματα που μάλλον δεν θα τα μάθαινα αλλιώς.


Έμαθα δηλαδή ότι

- το γάλα της γαιδούρας έχει τις περισσότερες ομοιότητες με το γάλα της μητέρας από όποιο άλλο γάλα και ότι χρησιμοποιείται και για ιδιαίτερες κρέμες, αλοιφές και καλλυντικά.

- τα υπολείμματα του καφέ μπορούν μέσω της πυρόλυσης να γίνουν πολύ καλής ποιότητας βιολογικό λίπασμα.

- υπάρχουν περισσότεροι απο 30,000 βιολογικοί παραγωγοί στην χώρα.


Διά του λόγου το αληθές, περί της ποιότητας των θεμάτων θα σας αναφέρω επιγραμματικά τις τέσσερεις δράσεις που αποτυπώθηκαν σε τέσσερα από τα επιχειρηματικά σχέδια που έπρεπε να δημιουργηθούν.


1. Ο σχεδιασμός και οργάνωση πέντε (5) εκθέσεων αγροτικών προϊόντων και συναφών υπηρεσιών, σε πέντε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, προς ανάδειξη αγροτικών προϊόντων, με σκοπό να δημιουργηθούν πέντε αντίστοιχοι θεσμοί.

2. Η συλλογή υπολειμμάτων καφέ και εν συνεχεία, με την μέθοδο της πυρόλυσης, η παραγωγή βιολογικού λιπάσματος εξαιρετικής ποιότητας, το οποίο και θα διαθέτει στην αγορά.

3. Η δημιουργία ιστοσελίδας και βάσης δεδομένων, που θα συνδέει αρκετούς παραγωγούς βιολογικών προϊόντων με τους καταναλωτές και που διανέμει αυτά τα προϊόντα μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

4. Η παραγωγή μικρού αριθμού “Snack boxes” με προϊόντα εξαιρετικής διατροφικής αξίας και η διανομή τους στην αγορά μέσω δικτύου πωλήσεων, αλλά και ηλεκτρονικού εμπορίου.


Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον Ιωσήφ, την Αγγελική, την Βασιλική, την Φανή, αλλά και τις ομάδες τους, για την συνεργασία μας, αλλά και για την υπομονή τους να με αντέξουν σε όλες τις διαδικτυακές ώρες που περάσαμε μαζί.


コメント


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page