top of page
Κώστας Αγγελάκης

Το μαρτύριο της ξαπλώστρας και η επόμενη μέρα


Δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες

www.newpost.gr, www.lastpoint.gr, www.new-deal.gr, www.thebest.gr

Είναι προφανές ότι στην χώρα μας ο τουρισμός αποτελεί ένα βασικό μέρος της βιομηχανίας μας και έναν σοβαρό άξονα ανάπτυξης και βελτίωσης των δεδομένων.

Παρόλο που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν τον τουρισμό να συμβάλει στο ΑΕΠ της χώρας μόλις με μονοψήφιο ποσοστό, με λίγη και απλοϊκή σκέψη θα καταλάβουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα και ότι ο τουρισμός πράγματι συμβάλει αρκετά περισσότερα στην συνολική οικονομία από ότι καταγράφουν οι στατιστικές υπηρεσίες.

Συμμετέχοντας σε μία ομάδα αξιολόγησης μιας καινούριας τουριστικής επιχείρησης και ψάχνοντας λίγο τα στοιχεία του ΕΟΤ και της ΕΛΣΤΑΤ, αντιλήφθηκα ότι το μέσο εισόδημα της χώρας από τον τουρισμό είναι λίγο λιγότερα από 600 ευρώ ανά επισκέπτη.

Αν υποθέσουμε, χάριν ευκολίας, ότι το μέσο χρονικό διάστημα που θα μείνει ένας επισκέπτης στην χώρα μας είναι 10 ημέρες, τότε πρέπει να αποδεχθούμε ότι για διαμονή, διατροφή, μεταφορές και διασκέδαση ο μέσος επισκέπτης καταναλώνει 60 ευρώ την ημέρα.

Και επειδή αυτό δεν ακούγεται καθόλου πραγματικό, καταλαβαίνουμε όλοι οτι αυτό δεν είναι το μέσο εισόδημα της χώρας από τον τουρισμό αλλά το μέσο καταγεγραμμένο εισόδημα της χώρας από τον τουρισμό.

Είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές ότι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί και αυτό είναι μόνο μέρος του προβλήματος.

Χωρίς να θέλω να κάνω τον ειδικό σε θέματα της τουριστικής βιομηχανίας με λίγες απλές σκέψεις νομίζω μπορούμε να περιγράψουμε τα ζητήματα του τουρισμού. Και επειδή συζητάμε και για την επόμενη μέρα σε αυτήν τη χώρα, εύλογο είναι να δώσουμε λίγη σημασία σε αυτόν τον τομέα που έχουμε αντικειμενικά πλεονεκτήματα και που μπορεί πράγματι να αποτελέσει φορέα ανάπτυξης και γενικότερης βελτίωσης.

Τα πλεονεκτήματα μας είναι ο καιρός, οι φυσικές ομορφιές, η τεράστια ακτογραμμή (ένατη χώρα στον κόσμο, μεγαλύτερη ακτογραμμή από την Κίνα) και οι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί χώροι. Τα μειονεκτήματα μας είναι οι υποστηρικτικές υποδομές και οι υπηρεσίες που έχουν να κάνουν κυρίως με τις μεταφορές, και την υγεία.

Κατά διαβολική σύμπτωση ότι έχουμε από την ιστορία μας και εκ του φυσικού περιβάλλοντος είναι πλεονεκτήματα και όπου έχει παρέμβει ο άνθρωπος έχει σαφέστατα υποδεέστερα αποτελέσματα.

Επιγραμματικά θα έβαζα τρία θέματα προς ανάκαμψη των εσόδων από αυτόν τον τομέα της οικονομίας που ενώ φαίνεται καλά κρατεί όσον αφορά την κινητικότητα της αγοράς, υστερεί δραματικά στον τομέα των εσόδων. Η υστέρηση αυτή αν δεν αντιμετωπισθεί δραστικά, θεωρώ ότι θα προκαλεί στρεβλώσεις αλλά και αδικίες στο συνολικό φορολογικό σύστημα της χώρας.

Οι τρεις τομείς που θα έθιγα είναι:

  1. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γιατί δεν μπορούν πανέμορφες περιοχές με συγκριτικά πολύ καλύτερο κλίμα από την περισσότερη Ευρώπη να ερημώνουν 6 μήνες τον χρόνο,

  2. Η αναβάθμιση υποδομών, υπηρεσιών αλλά και του κόστους, γιατί δεν μπορεί ολόκληρο το Ιόνιο να καλύπτεται από 2 μικρά νοσοκομεία με τεράστιες ελλείψεις.

  3. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κυρίως για να πετύχεις τα δύο πρώτα γιατί δεν μπορεί να ενοικιάζονται ξαπλώστρες από 20 έως και 40 ευρώ την ημέρα σε ολόκληρο το Αιγαίο, χωρίς απόδειξη φυσικά, και να είναι ο ένας επάνω στον άλλον.

Όσον αφορά τον τομέα των εσόδων, ας καταθέσω και μία πρόταση η οποία καταρχήν φαίνεται παράλογη αλλά αν την ψάξουμε λίγο μπορεί να μην είναι καθόλου.

Αν θεωρήσουμε τις υπηρεσίες μας και τα κόστη στον τουρισμό μας ακόμα φτηνά για τους επισκέπτες, τότε εξετάστε εσείς οι ειδικοί το παρακάτω σενάριο:

  • Αυξημένος ΦΠΑ (π.χ. στο 30%) στις τουριστικές περιοχές με παράλληλες φοροελαφρύνσεις για τους ντόπιους και τις ντόπιες επιχειρήσεις, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα μόνο από τους επισκέπτες δίνοντας παράλληλα και το πλεονέκτημα της επιστροφής στους ντόπιους και κυρίως σε αυτούς που είναι φορολογικά πιο υπεύθυνοι.

Έτσι θεωρώ ότι και τα έσοδα μας θα αυξηθούν κυρίως από τους επισκέπτες, αλλά και πιο δίκαιο θα είναι το σύστημα μιας και οι φοροελαφρύνσεις θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε αυτούς που δηλώνουν εισοδήματα.

Ακούγονται προφανή αυτά, και ίσως κάποια απ αυτά να απασχολούν τους υπεύθυνους, αλλά αν δεν δούμε βελτιώσεις σύντομα, δεν θα εκμεταλλευτούμε αυτό που άλλοι λαοί το θεωρούν δώρο θεού.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page