top of page
Κώστας Αγγελάκης

Το πρωτοφανές πλεόνασμα του 2016 και η κρυφή ατζέντα.


Δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες

www.newpost.gr, www.lastpoint.gr, www.new-deal.gr, www.thebest.gr, www,greekpost.ca, www.salos.gr

Πολύ συζήτηση γίνεται για τα πλεονάσματα και αντίστοιχα πολύ παραπληροφόρηση υπάρχει όσον αφορά την πηγή τους καθώς και τη χρήση τους.

Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται, όσο είσαι αποκλεισμένος από τις αγορές, γιατί υπάρχουν εθνικές υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν με αυτά.

Όταν, δηλαδή τα πλεονάσματά μας είναι χαμηλότερα των συγκεκριμένων ετήσιων υποχρεώσεων και λόγω του αποκλεισμού μας από τις αγορές, τότε αυτή η διαφορά μεγαλώνει το χρέος και δυσχεραίνει την συνολική μας εικόνα.

Κακώς δε, υπάρχει η αίσθηση ότι τα πλεονάσματα δημιουργούνται μόνο με δημοσιονομικά μέτρα και με λιτότητα. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πρώτα ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα δημιουργούνται κυρίως με τρείς διαφορετικούς τρόπους.

  1. Με δημοσιονομικά μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων του δημοσίου, δηλαδή μείωση εξόδων,

  2. Με αύξηση των συντελεστών φορολογίας, δηλαδή αύξηση εσόδων και

  3. Με ανάπτυξη της οικονομίας και του ΑΕΠ και επίσης δηλαδή αύξηση των εσόδων.

Η τρίτη πηγή πλεονάσματος αποσιωπάται εντέχνως από την κυβέρνηση γιατί έχει καταλάβει και η ίδια την αδυναμία της να οδηγήσει την οικονομία σε όποιου είδους ανάπτυξη.

Η συμβατική μας υποχρέωση για το πλεόνασμα του 2016 ήταν 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατομμύρια ευρώ και βάσει του 3ου μνημονίου του 2015 η όποια υπέρβαση από αυτό το ποσό θα είχε τον παρακάτω επιμερισμό.

Το 30% της υπέρβασης θα κάλυπτε ποσά τοκοχρεολυσίων,

το 30% της υπέρβασης θα πήγαινε έναντι του χρέους και

το 40% της υπέρβασης σε αναδιανομή κατά επιλογή και κατόπιν συμφωνίας με τους εταίρους.

Στην πραγματικότητα το πλεόνασμα ήταν 7,56 δις ευρώ, είχε δηλαδή 6,66 δις υπεραπόδοση, και βάσει της αρχικής συμφωνίας θα έπρεπε το 40%, δηλαδή τα 2,66 δις να γίνουν αναδιανομή και όχι τα 600 εκατομμύρια που έδωσαν ως την περίφημη 13η σύνταξη.

Οι βασικές απορίες που απορρέουν από την παραπάνω πραγματικότητα είναι τρείς.

  1. Γιατί η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει σε πλεόνασμα 3,5% και με την κυβέρνηση Σύριζα έπεσε σε 0,5%?

  2. Η απάντηση είναι γιατί όλοι οι οίκοι αξιολόγησης της οικονομίας προέβλεπαν 3,5% έως 4,5% ανάπτυξη για το 2016 επί Σαμαρά και οι ίδιοι οίκοι προέβλεψαν μηδενική ανάπτυξη για το ίδιο έτος λόγω των πρακτικών της κυβέρνησης Τσίπρα από το 2015. Αυτή η μεταστροφή ήταν κυρίως που έκανε τους εταίρους να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους όσον αφορά το πλεόνασμα.

  1. Πως γίνεται να έχεις συμβατική υποχρέωση για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 900 εκατομμύρια, και εσύ να φέρνεις 7,56 δις ευρώ δηλαδή οκτώμισι φορές περισσότερα. Και παράλληλα δε, να ωρύεσαι και να διαρρηγνύεις τα ιμάτια σου ότι τα υψηλά πλεονάσματα είναι σφαγή για την κοινωνία και να πανηγυρίζεις για τις δεσμεύσεις των χαμηλών πλεονασμάτων.

  2. Η απάντηση είναι διπλή. Ή είσαστε παντελώς άσχετοι με το πώς δημιουργούνται τα πλεονάσματα σε μία οικονομία οπότε για να είστε εκ του ασφαλούς υπερβάλατε σε όλα για να είστε σίγουροι, ή υπάρχει κρυφή ατζέντα που γνωρίζετε μόνο εσείς.

  3. Αφού είχατε το δικαίωμα, βάσει της αρχικής συμφωνίας, να αναδιανείμετε 2,66 δις γιατί δώσατε μόνο τα 600 εκατομμύρια?

  4. Η απάντηση είναι ότι η διαφορά πήγε υπέρ των τοκοχρεολυσίων γιατί χάσατε την ενδιάμεση δόση.

Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμμέσως ή αμέσως αυτή η διακυβέρνηση βάζει την κοινωνία να πληρώνει για την δικιά της ανικανότητα και απραξία, πληρώνοντας με τα πλεονάσματα υποχρεώσεις που θα είχαν καλυφθεί από τους εταίρους εάν και εφόσον είμαστε τυπικοί προς τις δεσμεύσεις μας.

“Τζάμπα μάγκες” όπως λέει και ο φτωχός λαός που από αυτές τις πρακτικές πτωχεύει όλο και περισσότερο μέρα με την μέρα.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page